Vatandaşlar Depreme Dayanıklı Konutlar Tercih Ediyor

Vatandaşlar Depreme Dayanıklı Konutlar Tercih Ediyor

Kayseri'de satılık lüks konut ve villa üretimi yapan BŞB Yapı, depreme dayanıklı konutlar üretiyor. Ev sahiplerine hem güvenli hem de konforlu konutlar sunuyor. İşte depreme dayanıklı konutların özellikleri…

Depreme Dayanıklı Konutlar Nasıl Olmalıdır?

Yönetmeliklere uygun şekilde ve doğru malzeme, doğru miktarda kullanılarak inşa edilen yapılar depreme dayanıklı hale getirilebilir.

Temel Sağlam Atılmalıdır: Depreme dayanıklı konut ve villa inşasında en önemli unsur, temelinin sağlam atılmasıdır. Kum zemine atılan temeller sorunlara neden olabilir. Sağlam temele kurulmayan inşaatta birçok mimari ve mühendislik sorunları ortaya çıkar.

Zeminde İyileştirme Yapılmalı: Deprem anında da çökmeler yaşanarak, binanın yan yatmasına neden olabilir. Alanda yumuşak zemine rastlanması halinde zeminde iyileştirme çalışmaları yapılmalıdır. Zeminin elverişli hale geldiği yerde inşaya başlanmalı, sismik yapıya uygun binalar yapılmalıdır.

Depreme Dayanıklı Konutların Özellikleri Nelerdir?

Mimar ve Mühendislerle Çalışılmalı: Depreme dayanıklı villa ve konutların yapılmasında mutlaka mimar ve mühendislerle çalışılmalıdır. Profesyonel bakış açısıyla malzemeler hassasiyetle seçilmelidir.

Kaliteli Malzeme Kullanılmalı: Kaliteli ve doğru malzeme seçmek, dayanıklı yapıların ortaya çıkmasını sağlar.

Uygun Yalıtımlar Yapılmalı: Yapılara uygun yalıtımlar yapılması da önem taşır. Çünkü yalıtım sayesinde kullanılan malzemeler suya, neme ve çevresel faktörlere daha dayanıklı hale gelecek ve kullanım ömrü uzayacaktır. Villa veya bir yapının ayakta durabilmesi için kolonların sağlamlığı da çok önemlidir.

Konutun Depreme Dayanıklı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Depreme Dayanıklılık Testi: Bir konuta depreme dayanıklılık testi yaptırmak gereklidir. Depreme dayanıklılık testi; kaymakamlık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, belediye gibi kurumlara başvurarak yaptırılabilir. Ayrıca özel bir şirketle anlaşarak da test yaptırılabilir. Test analizinin ücreti; evin metrekaresi baz alınarak hesaplanır. İki katlı bir villa için testin sonuçlanması 10-15 gün sürüyor.

Dayanıklılık Testi Nasıl Yapılır?

Dayanıklılık testi için önce yapıdaki betondan numune alınır. Alınan numune, laboratuvarda basınç, nem gibi etkenlere maruz bırakılarak, hasar ve aksaklıklar analiz edilir. Çeşitli mimari röntgen cihazları aracılığıyla da kolonlardaki dayanıklılık test edilebilir.

Dayanıklılık testinde zemin raporları da değerlendirilir. Bu testi yaptırmak için ev sahibi olma şartı bulunmuyor. İsteyen tüm kiracılar da deprem testi yaptırabilir.