Depreme Dayanıklı Bina Nasıl Olmalıdır?

Depreme Dayanıklı Bina Nasıl Olmalıdır?

Deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye’de güvenli konutlar üretmek hayati öneme sahiptir. Son olarak 11 kenti etkileyen 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremler, binlerce vatandaşın ölümüne ve büyük yıkımlara neden oldu. Bu yüzden şehirlerde riskli yapılar dönüştürülüyor. Artık vatandaşlar ev alırken öncelikle depremsellik açısından “güvenli” olup olmadığına bakıyor.

BŞB Yapı “Güvenli” Konutlar İnşa Ediyor

Kayseri merkezli inşaat firması BŞB Yapı, depreme dayanıklı mimari yapılarıyla öne çıkıyor. Sektörde yıllara dayana tecrübesi ve bünyesinde istihdam ettiği güçlü uzman ekibi sayesinde lüks konut ve villalarına imza atan BŞB Yapı, projelerinde konfor ve estetiğin yanı sıra güvenli olmasına da ayrı önem veriyor. Peki, depreme dayanıklı bir bina nasıl tasarlanır? BŞB Yapı, depreme dayanıklı yapıların temel özelliklerini anlattı.

Deprem Dayanıklı Binalar İnşa Etmek Mümkün

Türkiye fay hatlarının yoğun olarak geçtiği bir deprem ülkesidir. Anadolu toprakları günümüzde olduğu gibi tarih boyunca da büyük depremlerle sarsıldı. Deprem gerçeğinden kaçmak mümkün değildir. Ancak deprem dayanıklı binalar inşa etmek mümkündür. Depreme dayanıklı bir binanın tasarımı pek çok faktörü içeriyor. İşe o detaylar…

Yapı Standardı ve Yönetmelikler: Depreme dayanıklı bir inşaat projesi yürürlükteki yönetmelikler ve standartlar çerçevesinde tasarlanır. Bina planları, ruhsatlar ve diğer resmi belgeler bu anlayışa göre düzenlenir.

Mühendislik Tasarımı: Yapının mühendislik tasarımı, deprem etkilerine karşı dirençli olmalıdır. Proje aşamasında yerel zemin koşulları göz önüne alınmalıdır. Binada düşey ve yatay yükleri taşıyacak yüksek mukavemetli malzemeler tercih edilmelidir.

Temel ve Zemin İyileştirmesi: Depreme dayanıklı bir binada zemin çok önemlidir. Bu nedenle fay hatlarına dikkat edilmelidir. Ayrıca nem ve suya karşı dayanıklılığı ifade eden “su yalıtım” detayı atlamamalıdır. Mimar ve mühendislerin önerileri doğrultusunda uygun olmayan zemin koşulları bilimsel tekniklerle iyileştirilebilir.

Yapısal Elemanlar: Binanın kolon, kiriş ve perde duvarları gibi yapısal elemanlarında kaliteli ve dayanıklı (beton, çelik vb.) malzemeler kullanılmalıdır.

Güçlendirme ve Koruma Sistemleri: Binalarda -çelik takviyeler, sönümleyiciler, izolasyon gibi- güçlendirme ve koruma sistemleri bulunmalıdır. Bu teknolojiler binanın depremde hasar almasını sınırlar ve daha güvenli bir şekilde tahliye edilmesine yardımcı olur.

Denetim ve Sertifikalar: Bina için bağımsız denetim ve sertifikasyon kuruluşlarınca hazırlanmış “deprem dayanıklılık sertifikaları” ihmal edilmemelidir.